M/V in de zorg

Florence Nightengale, Moeder Theresa, majoor Boshart… grote namen in de zorg

Volgens mij is de zorg wel een van de meest rolbevestigende sectoren die er is. De vrouwen wassen de billen en de mannen draaien nieuwe lampen in. Ik heb wel mannen op de zorgvloer gezien hoor!

Hele leuke, ook dat nog. Maar ja eerlijk is eerlijk wij maken het die mannen ook niet makkelijk! Komt er dan een keer een man dan word die geplet in het kippenhok vol koffie-pauze-vrouwen-geweld. En dan de vooroordelen, die liegen er niet om, mannen in de zorg worden door de maatschappij helaas nog vaak neergezet als homo of watje, of liefst nog allebei. En dat haalt het imago voor de broeder nou niet echt omhoog. Maar ook bewoners werken niet echt mee aan die roldoorbreking, Want hoe leuk die broeders ook zijn, veel van onze ouderen worden toch “liever niet” door een man gewassen!

Eigenlijk is het niet zo gek dat vrouwen de zorg domineren, die wortels liggen al in een ver verleden.Ik noem Florence Nightengale (1820), Moeder Theresa (1910) en dan niet te vergeten onze eigen Majoor Bosshardt! (1913) Pittige dames die een grote rol hebben vervult in de geschiedenis van de zorg.

Grote mannen namen in de zorg?? Ik kom niet verder als dokter Bernhard maar of die nou een rol van enig belang in die geschiedenis heeft gespeeld, dat  kan ik niet terugvinden.

Wat mij in die vrouwen-zorg-wereld dan wel weer opvalt….in elke zorg instelling waar ik gewerkt heb voerde een man het bewind! Toch vreemd denk ik dan, vrouwen houden de zorg al jaren draaiende, waar hebben wij dan een man voor nodig aan die top?

Ik stel me dat zo voor op een feestje.”wat doe jij nou voor werk”.”Ik ben directeur”, “goh gaaf, aan hoeveel man geef je leiding”…”aan 1000 vrouwen…” Dat moet gewoon respect afdwingen. Dat kan niet anders.

Zou dat een drijfveer zijn voor onze bestuurder? Of moet ik het gewoon toegeven, hebben wij, vrouwen, een dominante haan nodig die ons allemaal enigszins in het gareel houdt?

Misschien moeten we dan toch maar een man gaat toevoegen aan ons team. Wel graag eentje die ook van shoppen houd…dan kan hij ook lekker meekletsen in de pauze!

Mis geen blog!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *