The other side

doe even je ogen dicht en ga heel even naar die other side… echt het is een wereld van verschil

Het werken in de zorg is meer dan alleen het verzorgen van de clienten die op jouw afdeling zitten. Je krijgt ook te maken met familieleden van die clienten. Mensen met vragen, wensen, eisen over en rondom de zorg van hun familielid. We (ik ook) verzuchtten wel eens dat we met sommige familieleden meer werk hebben als met de client in kwestie. Je moet overal rekening mee houden.

Een aantal jaren geleden kwam ik zelf in aanrakeing met de thuiszorg, mijn moeder was terminaal ziek. Ik werkte toen zelf nog voor de thuiszorg en weet nog dat ik vaak dacht, “jeetje kan familie dat niet even zelf doen” als ik op de knieen moest om een paar kousen uit te trekken. Maar op het moment dat je aan de andere kant van dat bed komt te staan, als mantelzorger, familie dan pas weet je wat voor rol je als verzorgende hebt. Ondanks dat het mijn dagelijks werk was, was ik blij als “de zuster” kwam om een stukje van die zorg voor mijn moeder over te nemen. Ik was ze er enorm dankbaar voor.Niet alleen voor dat stukje zorg dat ze overnamen maar ook om even tegen aan te praten, om zorg te uiten en gevoel te delen.

Nu mijn vader aan het dementeren is, en ik niet alle zorg op me kan nemen, is hij afhankelijk van de zorg van de buurtzorg, en ik realiseer me dat niet alleen hij daarvan afhankelijk is, ook ik ben ervan afhankelijk! Zij regelen zoveel voor hem en nemen me heel veel zorg uithanden. Ik lees veel namen in het dossier maar weet inmiddels mijn weg naar de “bekende gezichten” en daar vaar ik op.Ik uit mijn waardering regelmatig omdat ik zelf weet hoe goed dat kan voelen. Natuurlijk doen zij, net als ik, gewoon hun werk.

Door ook aan die kant van het bed te staan ben ik me bewuster geworden van mijn rol als verzorgende aan deze kant van dat bed. Niet alleen die client is afhankelijk van mij, ook zijn familie ervaart diezelfde afhankelijk en dat is iets waar wij als verzorgende met respect mee om moeten gaan. Koester ook dat contact, doe even je ogen dicht en ga heel even naar the other side. Het is echt een wereld van verschil!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *